Βόλτες πολιτισμού

Γράφει η Μαριλένα Παππά

Βιβλία, ταξιδάκια, θέατρο, σινεμά!

Όλα τα 'χε η εβδομάδα που τελειώνει!!

Ταξιδάκι στο Βόλο για παρουσίαση!
Αχ κάθε φορά που ταξιδεύω σ' αυτήν τη γη, σκέφτομαι ότι ζω στη Χώρα με τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα! Κι είναι κρίμα να στρέφουμε τα μάτια μας σε υπολογιστές, ειδήσεις, αριθμούς, όταν εκείνη την ώρα ο ήλιος χρωματίζει μεγαλειωδώς τον ελληνικό ουρανό...

 

Αντιγόνη του Σοφοκλέους (βεβαίως-βεβαίως!!)

Σα να νοστάλγησα τα μαθητικά μου χρόνια κι αγόρασα από ένα μαγαζί με παλιά βιβλία στο κέντρο την Αντιγόνη! Έσπαγα το κεφάλι μου αλλά δεν μπορούσα με τίποτα να θυμηθώ την τελευταία σκηνή του έργου (βλέπεις σ' αυτήν τη Χώρα έχουμε μάθει να διδασκόμαστε και να διαβάζουμε ό,τι είναι στα sos). Το έπιασα στα χέρια μου ένα βράδυ και το ρούφηξα ολόκληρο!

Και σα να συγκινήθηκα νομίζω σκεπτόμενη ότι ένας άνθρωπος, αιώνες πριν, στην αρχαία Ελλάδα της πνευματικής άνθισης και της δημοκρατίας εμπνεύστηκε αυτό το έργο κι ένας άνθρωπος αιώνες μετά στη σύγχρονη Ελλάδα της απόλυτης παρακμής και της δουλοπρέπειας περνούσε το βράδυ του διαβάζοντάς το. Σε μια προηγμένη -υποτίθεται- εποχή, γεμάτη ειδήσεις, πληροφορίες, τεχνολογικές προόδους, το κείμενο της Αντιγόνης ήταν επίκαιρο όσο ποτέ (κι ευτυχώς γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες...)

 

Σινεμαδάκι στο Περιστέρι!

Μ' αρέσουν πολύ τα μικρά σινεμά, όσα διασώζονται τουλάχιστον από τη λαίλαπα της κρίσης και των εμπορικών!

Έτσι κι εκείνο το βράδυ, κατευθυνθήκαμε αργοπορημένοι στο μικρό σινεμαδάκι της πόλης. Εξοπλιστήκαμε με τα απαραίτητα εφόδια (ποπ-κορν και τη συνήθεια που έγινε λατρεία: νάτσος με λιωμένο τυρί) και μπήκαμε στη σκοτεινή αίθουσα! Δεν είχα προλάβει καν να δω τι ταινία έπαιζε (ούτε που είδα τι έγραφε στα εισιτήρια), όταν κάτσαμε ανάστατοι στις πρώτες σειρές! Η ταινία είχε ήδη ξεκινήσει, όπως και μια σύγχιση στο μυαλό μου που προσπαθούσε να εγκλιματιστεί με τους διαλόγους!! Σκλαβιά, ο νότος, οι λευκοί και οι μαύροι κι όλα εκείνα τα φριχτά εγκλήματα που έγιναν στο όνομα του πολιτισμού υπό τη ματιά του Κουεντίν Ταραντίνο. Ολίγον από γουέστρεν, με κάποιες δόσεις αμερικάνικου χιούμορ μέσα στην σκληρότητα της εποχής και μία ταινία που μ' άρεσε τόσο πολύ!

Τζάνγκο, ο τιμωρός.

 

Κατάδικός μου της Ε. Ράντου!

Τι καλύτερο δώρο από ένα εισιτήριο θεάτρου για τον έναν μήνα και κάτι με τον καλό σου;

Ε ναι, λοιπόν ο τίτλος του θεάτρου ήταν προφητικός!!

Η Αθήνα του σήμερα. Θέατρο Διάνα, ώρα 20:00. Άνθρωποι σουλατσάρουν πέρα-δώθε. Αχ αυτό το αέναο πήγαινε-έλα. Αλλά χθες μπορούσες να δεις όλων των ειδών των ανθρώπων. Κυρίες με τα καλά τους, φοιτητές με σακούλες, ζευγάρια σε καφέ, φιλενάδες για ψώνια, κουλουρτζήδες, λαχειοπώλεις, ανθρώπους στο μετρό, ανθρώπους στ' αυτοκίνητα, Έλληνες, αλλοδαπούς, πρεζάκια, υποσιτισμένους, ανθρώπους με κουβέρτες στο δρόμο, ανθρώπους να ζητιανεύουν. Κι όλοι αυτοί στον ίδιο δρόμο. Εγώ να ψάχνω δίαιτα για να χάσω ένα-δυο κιλάκια κι ο κύριος δίπλα μου να μην έχει να φάει. Κι εκεί που ξέχασα το λόγο που τελικά στεκόμουν στο στενό της Ιπποκράτους, να 'το το αγόρι μου! Απ' όλους αυτούς τους ανθρώπους εκείνος κι εγώ είχαμε καταφέρει να βρεθούμε...

Μπαίνουμε στο θέατρο, καθόμαστε κι η παράσταση ξεκινά.

Το ίδιο σκηνικό με έξω. Η Αθήνα του σήμερα. Κατάδικός μου, ώρα 20:40.

Τρομερή παράσταση με κοινωνικές διαστάσεις και την Ελένη Ράντου(την αγαπώ!)

 

 

Και κάπως έτσι τελειώνει η εβδομάδα μου κι αρχίζει μία άλλη...

(στην Αθήνα του σήμερα)

 

 

Μαριλένα Παππά

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :

 

Πρώτο ραντεβού...(παρέα με το φεγγάρι)

 

 


Χάρτινα, πολύχρωμα αστέρια

 

 


Το παιδί ΜΟΥ(;)

 

 

 

 

Πολιτισμός;

 

 

 

Photo by bohlen.deviantart.com

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.