Το κυνήγι της ευτυχίας

Γράφει η Μαριλένα Παππά

Όταν ήμασταν μικροί η συνήθης ερώτηση που κάθε φορά έπρεπε να απαντήσουμε ήταν τι θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε.
Καθώς τα χρόνια πέρασαν και τις ερωτήσεις διαδέχθηκαν πλέον οι απαντήσεις, δημιουργήθηκε ένα νέο και μοναδικό ερώτημα πια:

"Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα;"

Ενδιαφέρονται να το μάθουν οι υποψήφιοι εργοδότες σου, οι υποψήφιοι σύντροφοί σου, οι υποψήφιοι φίλοι σου. Όλοι μας συμβουλεύουν να χαιρόμαστε το σήμερα, το παρόν, τη στιγμή που σε λίγο μας αποχαιρετά, αλλά όλοι μας αναγκάζουν να σκιαγραφήσουμε τη ζωή μας για τα επόμενα δέκα χρόνια!

Στον καθιερωμένο μας καφέ με Γιώργο (θα αναφέρεται και ως Chandleroukos) και Σόφι (θα αναφέρεται και ως Σο), αποφάσισα να θέσω κι εγώ το εν λόγω ερώτημα. Γιατί να αναρωτιέμαι μόνη μου όταν υπάρχει τόσος χώρος για αναζήτηση, σκέφτηκα, και σε ανύποπτη στιγμή τους ξεφούρνισα το ερώτημά μου.

Πριν προλάβουν καν να απαντήσουν, άρχισα να σκιαγραφώ τη ζωή μου στα 33 μου. Μετά από 5 ακόμα βιβλία, 2 ακόμα ξένες γλώσσες, μία μεγάλη καριέρα στο χώρο της οικονομίας, ένα Νόμπελ, ένα μεταπτυχιακό στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (τμήμα Ελληνικής γλώσσας και Λογοτεχνίας), τρία παιδιά, σήκωσα το κεφάλι μου κι είδα το Chandlerouko και τη Σο ακόμα σκεπτικούς. Έτσι αποφάσισα να σκιαγραφήσω και τις δικές τους ζωές. Ύστερα από ένα πεντάλεπτο παραλήρημα σκέψεων, ο Chandleroukos με διέκοψε, προσγειώνοντάς με απότομα στη Γη. "Κι αν μετά από δέκα χρόνια είμαστε ακόμα εδώ; Αν καθόμαστε στην ίδια θέση, πίνοντας τον ίδιο καφέ κι αναπολούμε τη ζωή μας δέκα χρόνια πριν; Αν δεν έχουμε καταφέρει τίποτα απ' όσα λες;"
(Μου φάνηκε σχεδόν αδιανόητο να μην πάρω το Νόμπελ Λογοτεχνίας, εντός δέκα ετών!!)

Γυρνώντας σπίτι σκέφτηκα τα "αν" του Γιώργου και τα "θα" τα δικά μου. Τι είναι άραγε πιο δυνατό;

Υπόθεση ή Μέλλον; Είναι άραγε η ευτυχία αυτό που κυνηγάμε ή τα "θα" μας πίσω από τα οποία κρύβεται η ευτυχία μας; Κι αν παίζουμε κάποιο παιχνίδι μαζί της, είναι κυνήγι ή κρυφτό τελικά;
Αποφάσισα να ανατρέξω στα προηγούμενα δέκα χρόνια της ζωής μου. Πώς φανταζόμουν άραγε τον εαυτό μου στα 23 μου;  Έγινα άραγε ο εαυτός που ονειρευόμουν ότι θα γίνω; Κι όμως, είδα ότι οι περισσότεροι από τους παράτολμους στόχους μας επετεύχθησαν. Τότε φάνταζα απλά ένα ονειροπόλο παιδάκι κι αν δεν είχα προσπαθήσει να επιτύχω τους στόχους μου προς την κατεύθυνση που ήθελα, θα εξελισσόμουν σε ένα ακόμα χαμένο "ταλέντο".

Δεν ξέρω αν είμαι έτοιμη να απαντήσω σ' όλα τα παραπάνω ερωτήματα, ούτε αν θα είμαι μετά από δέκα χρόνια. Όμως ξέρω ότι δε θα σταματήσω να τρέχω μέχρι να ευθυγραμμιστώ με την ευτυχία. Κι αυτό είναι ένα "θα" που αξίζει...

 

 

 

Μαριλένα Παππά

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :

 

Me, myself and I...

 

 

 


Το τρίκυκλο : Το διήγημα της Ευρυδίκης Αμανατίδου στο Deity.gr

 

 

Summer hot issue : Καλοκαιρινά ραντεβού στην πόλη...

 

 

 

Summer cold issue : Οι αποχαιρετισμοί

 

 

 

 

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.