Η σκακιέρα της ζωής

Γράφει η Μαριάννα Τεγογιάννη

Αν υποθέσουμε ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι, ποιο θα ήταν αυτό; Εγώ θα επέλεγα το σκάκι. Λευκά και μαύρα πιόνια σε αντικριστές κατευθύνσεις, που το ένα προσπαθεί να φάει το άλλο με μανία. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και άλλα χρώματα. Όμως δεν θα ήταν πιστευτό. Το ασπρόμαυρο, μας αντιπροσωπεύει. Το καλό και το κακό. Το πικρό και το γλυκό. Το χαρούμενο και το λυπημένο. Όλα με δυο όψεις που διασταυρώνονται με δόλο, εκτοπίζοντας στο πέρασμά τους καθετί που μυρίζει γιασεμί. Και στις μαύρες μέρες μας, υπάρχουν τόσοι πολλοί κακοί ηθοποιοί με λευκή αμφίεση που μας ξεγελούν.. Και η σκακιέρα ολοένα μεγαλώνει… Βασίλισσες, Βασιλιάδες, αξιωματικοί, άλογα, ένα καλοστημένο σκηνικό επικής ταινίας, που τείνει στην πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα των λίγων. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία εκτοπίζεται ανάμεσα στα πηγαδάκια των τραπεζιών τους, σαν ψίχουλα τριμμένα στα μεταξωτά τους τραπεζομάντηλα.

Ποιος θα κερδίσει τη παρτίδα της ζωής; Ποιος θα διδάξει την έννοια της ανιδιοτέλειας στα παιδιά; Πόσο κοστολογείται ο πόλεμος της ψυχής τους όσο υπάρχουν "βασιλιάδες" καθισμένοι σε παχυλούς θρόνους, δίνοντας εντολές μ' ένα τους νεύμα;
Ρουά Ματ λοιπόν με τα δάχτυλα πλεγμένα σαν κισσός που αναρριχάται στις καρδιές τους. Που τα τέσσερα κουτάκια στο μυαλό ορισμένων, παύουν να υφίστανται. Αρκεί λίγο να αγγίξεις τον βασιλικό, και να μοσχοβολήσουν τα χέρια για ώρες, καθαρίζοντας τις βρώμικες αναθυμιάσεις από καθετί σάπιο.
Χαμόγελα, αγκαλιές, θαλπωρή.. και οι Πύργοι θρυμματίζονται. Και οι Αξιωματικοί φυλακίζονται μαζί με τα Άλογά τους. Και οι Βασιλιάδες ρίχνουν πασιέντζες στην εξορία του αρρωστημένου τους μυαλού. Και η παρτίδα τελειώνει.
Ξανάνθισαν τα γιασεμί. Φωτίστηκε ο ουρανός. Ακούγονται τραγούδια..
"Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο, δυο καρδιές και έναν ήλιο στη μέση…"

 

 

 

Μαριάννα Τεγογιάννη

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :

 

Γράμμα χωρίς αποδέκτη...(;)

 

 

Υπάρχουν πρίγκιπες;

 

 

 

 

Ποιος φοβάται το νηπιαγωγείο;

 

 

Καλλιεργώντας την αυτοπεποίθηση στα παιδιά

 

 

 

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.