Και γιατί να νηστέψω;

Γράφει η Κορίνα Γ.

Το βρίσκω εντελώς παράλογο που η νηστεία ακόμα και σήμερα σημαίνει αποχή από γάλα, αυγά και κρέας, προϊόντα εντελώς απαραίτητα για την υγεία και καθόλου πολυτελή πια.

Γιατί όταν καθιερώθηκε η νηστεία από το Χριστιανισμό, το κρέας ήταν δυσεύρετο και ακριβό, και αποτελούσε πολυτέλεια των πλουσίων. Και οι πλούσιοι, όπως είπε και ο Χριστός, δεν είχαν θέση στη βασιλεία του Θεού : “Δεν γίνεται να υπηρετείς δύο κυρίους: το Θεό και το χρήμα”. Οπότε, όσοι είχαν αρκετά χρήματα και ζούσαν πλουσιοπάροχα, κατανάλωναν συχνά κρέας και γαλακτοκομικά, και ήταν σαν να απαρνούνταν το Θεό. Πλούσιοι και φτωχοί έπρεπε να απαρνηθούν ό,τι τους έφερνε ευχαρίστηση, να “τιμωρήσουν” τον εαυτό τους, ενδεχομένως για τις αμαρτίες τους και να αφοσιωθούν στον Κύριο για 40 ημέρες. Είπαμε πως αυτό ήταν σχετικά εύκολο για τους μη έχοντες, οι οποίοι μάλλον το μόνο που έπρεπε να κόψουν ήταν οι σεξουαλικές τους επαφές.

Σήμερα όμως, η νηστεία εξακολουθεί να σημαίνει τα ίδια πράγματα και τις ίδιες στερήσεις. Λες και 2000 χρόνια μετά, οι απολαύσεις του ανθρώπου προέρχονται από τα ίδια αγαθά ή τις ίδιες πράξεις. Δηλαδή η εκκλησία – και δεν εννοώ τους λίγους εναπομείναντες ιερείς σε μικρά χωριά, που δεν βλέπουν εαυτούς σαν απεσταλμένους του Θεού – με θεωρεί καλή χριστιανή αν τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν πιω γάλα και βγω στα μαγαζιά να επιδωθώ σε καταναλωτικό όργιο, αλλά κακή αν κάνω το αντίστροφο. Σημασία δεν έχει να στερηθείς, σημασία έχει να τηρήσεις τα λόγια που είπε ο Χριστός δύο χιλιετίες πριν!

Λοιπόν, καθόλου δεν συμφωνώ με όλο αυτό. Δεν νομίζω πως το παιδί μου θα μάθει κάτι αν του κόψω το γάλα για μια βδομάδα. Ούτε και θα πάθει βέβαια. Αλλά ό,τι και να σημαίνει η θρησκεία για τον καθένα – παράδοση, έθιμα, ηθικές αξίες ή διανθισμένα ιστορικά γεγονότα – η νηστεία, όπως και όλα τα πράγματα, δεν έχει νόημα να εφαρμοστεί αν πρώτα δεν προσαρμοστεί στο σήμερα. Όχι, δεν εννοώ να τα εξευτελίσουμε, τύπου δεν νηστεύω είναι αναχρονιστικό. Εννοώ, μήπως να αρχίσουμε να νηστεύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα από γλυκά, παγωτά, τσιγάρα και βαρύ αλκοόλ;

 

Κορίνα Γ.

 

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Your Say!

Banner

Authors

Μαριλένα Παππά Ευρυδίκη Αμανατίδου Μαρίνα Φραγκεσκίδου

 

 

 

Γεωργία Λάττα Γιάννης Λαμπράκης Μαρία Δασκαλάκη

 

 

 

Μαριάννα ΤεγογιάννηΧάρης Γαντζούδης Σώφρονας Τριμπουλέ

 

 

 

Connect!

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Deity.gr. All Rights Reserved.